Societatea Civila de Avocati Diaconescu & Moldovan ofera
servicii complete in sfera dreptului afacerilor
Domeniile de competenta includ: dreptul comercial, dreptul fiscal,dreptul maritim, dreptul energiei,
dreptul administrativ, dreptul insolventei...
Proprietati imobiliare

I. PROPRIETĂŢI IMOBILIARE:

Case/Apartamente:
O persoană străină poate cumpăra o casa sau un apartament, impreuna cu dreptul de folosinta a terenului de sub clădire, fără nici o restricţie. Insa, acesta nu este un caz uzual, deoarece majoritatea proprietăţilor sunt vândute împreună, casă şi teren, proprietarul pământului neavând nici un interes in păstrarea terenului fără nici un plata din partea proprietarului casei.

2. TERENURI:

2.1.Rezidenţiale (incluzând si terenurile de sub case/apartamente, folosite in scop de locuinţă de către persoane, sau ca birouri de către companii).

Legea numărul 312/2005 menţionează faptul că persoanele de alte naţionalităţi cetateni ai statelor membre U.E. sau persoane juridice avand nationalitatea acestor state care nu au rezidenţă în România pot fi proprietari asupra acestui tip de teren numai după un termen de 5 ani de la aderarea României la U.E. Cetatenii straini, cetateni ai statelor membre U.E. sau persoane juridice avand nationalitatea acestor state, rezidenti in Romania (care au obtinut un permis de sedere) pot detine in proprietate teren intravilan construibil in conditii similate cu cetatenii romani.

2.2. Teren agricol (inclusiv forestier): Aceeaşi lege menţionează un termen de 7 ani, după aderarea României la Uniunea Europeana, pentru ca persoanele de alta cetăţenie decât cea romana, cetateni ai statelor membre U.E. sau persoane juridice avand nationalitatea acestor state, rezidenţi sau non-rezidenţi in România, să deţină astfel de terenuri în România

II. MECANISMUL DE INVESTIRE

Aşadar, pentru ca persoanele ce nu au naţionalitate română să investească în România cumpărând imobile, îi sfătuim să înfiinţeze o societate comerciala, ce se va constitui ca o persoana juridica romana, deţinută în exclusivitate de persoana fizica sau juridica straina.

Altfel, dacă puteţi dovedi un alt scop pentru a sta in România mai mult de 90 de zile, puteţi obţine un permis de şedere, ce va da dreptul de a deţine teren intravilan construibil în România.

Va prezentam in continuare câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoaşteţi cu privire la infiintarea si functionarea unei societati comerciale în România, cu menţiunea că este vorba doar despre societăţile cu răspundere limitată (SRL). Există şi societăţi pe acţiuni (SA), însă nu suntem de părere că aceasta este o variantă potrivită pentru investiţiile mici; de obicei societăţile pe acţiuni sunt companii mari, listate la bursa de valori, ce indeplinesc anumite cerinte cu privire la capitalul social, administrarea societatii si raportari catre institutiile statului. Insa, daca un investitor manifesta interes pentru acest gen de afacere (investitii pe piata de capital), ii putem oferi toate informatiile necesare.

1.Pentru infiintarea unei societati comerciale este necesar:

  • a. Un nume (diferit de numele altor societati comerciale)
  • b. Asociati (minim 1 si maxim 50). Este mai eficient ca asociatul sa fie o persoana fizica , dar poate fi si o persoana juridica straina. De asemenea, este de mentionat faptul ca poti fi asociat unic la o singura companie romaneasca.
  • c. Capital social (minim 200 RON)
  • d. Sediu: se poate inchiria un imobil in Romania, sau putem gasi noi pe cineva pentru a va inchiria spatiul pentru o suma minima (aproximativ 20 EUR/ luna). Sediul va fi declarat doar pentru constituirea societatii; nici o activitate nu se va desfasura acolo. In cazul in care doriti sa intreprindeti o activitate in acea firma, va trebui sa schimbati sediul intr-un loc potrivit activitatii respective.
  • e. Un administrator: asociatii pot fi administratori, toti sau doar unul dintre ei; companiile pot fi administratori ai altor companii, insa trebuie sa desemneze drept reprezentant o persoana fizica. Administratorul este responsabil de companie; el se ocupa cu semnarea declaratiilor financiare, a contractelor si a oricarui document legat de firma respectiva.

Societatea se infiinteaza in 10 zile din momentul in care aveti toate documentele cerute.

Nu in ultimul rand, pentru desfasurarea mai eficienta a procedurii, este bine sa veniti pentru doua sau trei zile in Romania pentru a putea semna rapid toate actele necesare.

2. Dupa ce compania a fost creata, urmatoarele domenii vor fi de interes:

  • a. Contabilitatea: desi compania nu are alta activitate in afara de a cumpara terenuri, aceasta trebuie sa-si opereze conturile si sa faca raportari periodice catre institutiile statului roman. Pentru aceasta, este nevoie de angajarea unui contabil.
  • b. Cumpararea terenurilor: ca investitor exista cateva aspecte ce vor fi importante pentru dumneavoastra:
    • i. Investitia in sine: va trebui sa transferati banii catre societatea comerciala care va plati pretul terenurilor. Pentru aceasta, va trebui sa faceti un contract de imprumut cu firma, ce va fi raportat Bancii Nationale din Romania, drept contract incheiat intr-o moneda straina. De asemenea, exista si alte modalitati de a transfera banii (prin majorarea capitalului social etc.), iar noi va vom sfatui in fiecare caz.
    • ii. Contractul de vanzare-cumparare: dumneavoastra puteti actiona personal, sau puteti desemna pe cineva pentru a cumpara si vinde proprietati in numele dumneavoastra. Mandatul de reprezentare poate fi cat de restrictiv sau liber doriti (cu privire la limita de pret, natura terenurilor etc.) De asemenea, va recomandam sa apelati la un avocat pentru a consilia tranzactia.



Copyright © 2009 - 2024 Diaconescu & Moldovan. Toate drepturile rezervate
Creat de: Creative-Design.ro