Societatea Civila de Avocati Diaconescu & Moldovan ofera
servicii complete in sfera dreptului afacerilor
Domeniile de competenta includ: dreptul comercial, dreptul fiscal,dreptul maritim, dreptul energiei,
dreptul administrativ, dreptul insolventei...
Recuperarea creantelor

CUM SA PREVII DEBITELE NEPERFORMANTE

Inainte de a incheia un contract comercial cu un partener, trebuie sa verificati situatia sa financiara. Exista cateva institutii guvernamentale si non-guvernamentale care pot furniza informatii in acest sens.

REGISTRUL COMERTULUI
Registrul Comertului poate furniza informatii contra cost privind:

  • Actionarii si administratorii unei societati;
  • Capitalul social al societatii;
  • Alte societati la care o persoana sau o societate este actionar sau administrator.

MINISTERUL FINANTELOR
Ministerul Finantelor (www.mfinante.ro) poate furniza informatii on-line (daca indicati codul fiscal ) cu privire la orice societate inregistrata in Romania:

  • Informatii fiscale generale;
  • Bilantul contabil pentru cativa ani anteriori;
  • Taxele restante la bugetul de stat;
  • TVA si alte declaratii fiscale la Ministerul Finantelor.

Centrala Incidentelor de Plati
Centrala Incidentelor de Plati din cadrul Bancii National a Romaniei poate furniza informatii contra cost cu privire la societatile care nu au onorat cecurile si/sau biletele la ordin emise.

Instantele judecatoresti
Informatii privind litigiile comerciale ale unui potential partener de afaceri pot fi obtinute numai de la instanta unde se judeca litigiul. Daca nu se cunoaste orasul unde are loc procesul, vor fi dificil de identificat posibile litigii in care ar fi implicat potentialul partener.

Bursa de valori
Daca potentialul partener de afaceri este listat la Bursa de Valori, rapoartele financiare obligatorii (raportul administratorilor, bilantul, contul de profit si pierderi, etc) pot fi gasite la urmatoarele adrese: www.rasd.ro si www.bvb.ro.

PROCEDURA LEGALA DE RECUPERARE A CREANTELOR COMERCIALE

Pentru recuperarea banilor datorati in baza unei relatii comerciale, legea romana prevede urmatoarele cai:

1. Procedura de drept comun
Legea romana (codul de procedura civila) stipuleaza ca un creditor trebuie sa aleaga aceasta procedura daca debitul datorat de debitor nu este evident si judecatorul trebuie sa aprecieze daca pretentiile sale sunt intemeiate sau nu. Daca judecatorul hotaraste ca pretentiile sunt intemeiate, el va pronunta o hotarare prin care va obliga debitorul sa achite debitul, in numerar sau in natura.

Codul de procedura civila mentioneaza ca litigiile in pretentii se judeca de doua instante, astfel:

  • Judecatoria, care are competenta sa judece litigii comerciale al caror obiect are o valoare de pana la 1 mld. ROL (100.000 RON) precum si litigii civile al caror obiect are o valoare de pana la 5 mld. ROL (500.000 RON);
  • Tribunalul, care are competenta sa judece litigii comerciale al caror obiect are o valoare de peste 1 mld. ROL (100.000 RON), litigii comerciale al caror obiect este neevaluabil in bani, precum si litigii civile al caror obiect are o valoare de peste 5 mld. ROL (500.000 RON).

2. Procedura speciala “somatia de plata”
Pentru incasarea unei creante comerciale, poate fi initiata si o procedura legala speciala numita “somatia de plata”. Legea romana (Ordonanta de Guvern nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata) permite creditorului sa inceapa procedura somatiei de plata pentru a-si recupera creanta numai daca aceasta rezulta dintr-un contract commercial constatat printr-un inscris, legal incheiat si daca debitele sunt certe, lichide si exigibile.

Astfel, in cadrul acestei proceduri speciale judecatorul nu face aprecieri privind incalcarea contractului sau vinovatia uneia din parti, acestea facand obiectul procedurii de judecata de drept comun, conform punctului 1 de mai sus. Judecatorul va verifica numai daca debitul indeplineste conditiile prevazute de lege (contract scris, debit cert, lichid si exigibil) si daca apreciaza ca aceste conditii nu sunt indeplinite, va respinge irevocabil cererea de somatie de plata. In acest caz, creditorul va avea dreptul sa porneasca procedura de drept comun pentru recuperarea debitului.

Copyright © 2009 - 2024 Diaconescu & Moldovan. Toate drepturile rezervate
Creat de: Creative-Design.ro